h1

Ligger KY-utbildningarna före högskolan?

tisdag, 4 maj, 2010

Igår hittade jag några bloggar från studenter på en KY-utbildning som studerade och praktiserar Scrum i sina projektarbeten. Men varför verkar högskolor och universitet ignorera den revolution som pågår i sverige och i mjukvaru- utvecklingsbranchen?

Jag tror att alla företag förr eller senare kommer tvingas bemästra agila utvecklingsmetoder och styra mot en lean organisation. Desto hårdare konkurrens desto tidigare kommer det ske (eller så dukar de långsamt under). Att det inte finns fler universitets- eller högskoleutbildningar som lyfter fram agila utvecklingsmetoder idag handlar antingen om okunskap eller att de inte förstått att de konkurrerar med KY-utbildningarna runtom i landet.

Vidare, jag känner flera nyutexaminerade kollegor i branschen som nyligen tagit språnget ut i yrkeslivet. Under utbildningen har de lärt sig klassisk projektstyrning och ett visst sätt att angripa planering och utveckling (och med lite tur också hört ordet ”test”). Nu ”tvingas” de ut i projekt och företag som lever enligt agiles och leans principer och värderingar, varav vissa går rakt emot all rim och fason de lärt sig under sin fleråriga utbildning.

Även om detta säkert en spännande resa (och troligtvis också lite förvirrande och frustrerande) för dem tycker jag ändå det är mycket underligt att högskolor och universitet inte gör mera för att förbereda dem inför den rådande verkligheten.

Sedan är det i och för sig inte så underligt att KY utbildningen som lär ut Scrum är just ”Projektledning med inriktning spel” då Scrum nästan är standard inom spelindustrin. Tv- och dataspelsindustrin är som bekant extremt konkurransutsatt och omsätter dessutom lika mycket pengar (om inte mera) som film och musik. Spel måste träffa hårda deadlines och kunden (dvs. spelarna) är extrema kritiker och har ett stort utbud av andra tillgängliga spel. Inte konstigt att man har anpassat sig för att snabbt kunna möta och matcha marknades förväntningar och snabba svängningar.

.

KY-Utbildningar

Läs mer om AcadeMedia Masters KY-utbildning Projektledning med inriktning spel (2 årig), eller få en inblick i hur studenterna på utbildningen har det genom att t.ex läsa Jonas Tolfs eller Finn Lydänges bloggar.

Ett annat exempel på KY-utbildning är Agile Developer, Webb-& systemutveckling (2 årig,  Stockholm och Göteborg)

.

Högskola/Universitet

En snabb sökning avslöjar att det några kurser:

  1. Informatik B, systemutvecklingsprojekt med SCRUM och eXtreme Programming (Örebro)
  2. Agile development processes (Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet)

.

PS. Finns det fler kurser därute så tipsa mig gärna så kompletterar jag ovanstående sammanställning. DS

Annons

2 kommentarer

  1. Tack för omnämnandet! Jag gillar din blogg skarpt, den ligger nu med i mitt prenumerationsflöde :o) Fridens!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: