h1

Alla inlägg (lista)

April

.
.

torsdag, 29 april, 2010
Denna vecka har jag fått seriösa griller i huvudet. Företaget jag höll kurs för i tisdags arbetade hårt med prototyping för att undersöka vilka koncept som fungerade och inte fungerade. Tänk om hela produktbackloggen kunde ersättas med en levande prototyp?
Postat i: Scrum metodik

.

måndag, 26 april, 2010
Häromdagen sattes datumet för nästa Scrum User Group Sweden. Den sjätte träffen i ordningen. Denna gång är teamat ”Scrum och andra gila metoder”, gissningsvis kommer det bli mycket diskussioner kring Kanban då detta är på modet inom den agila världen just.
Postat i: Aktiviteter

.

fredag, 23 april, 2010
Tydligen jobbar aftonbladets IT avdelning enligt Scrum. Inte bara så har de en stor öppen demo för alla intresserade på företaget, de publicerar också en summering av demon på blogg.aftonblandet.se/dev för alla andra nyfikna långt utanför projektets väggar. Texten ger en kort men rolig insyn i deras arbete, specifikt deras nya upplägg kring sprint-demos.
Postat i: Konsultliv

.

torsdag, 22 april, 2010
Pust. Är inte säker på att jag använder tekniken som tänkt men å andra sidan växer ibland arbetet till ett mindre berg, och då helgar ändamålet medlen. Pomodoro tekniken har iallafall gett mig ett verktyg med vilket jag kan jobba riktigt fokuserat, systematiskt och effektivt med.
Postat i: Konsultliv

Taggad: 
.

tisdag, 20 april, 2010
Idag kommer det inte bli många knop gjorda. Förkylningen har slagit ned sina bopålar så det är bara att gilla läget.
Postat i: Okategoriserat
Taggad: 
.
måndag, 19 april, 2010
Dras dit team med en person som fått rollen som produktägare och som envisas med att sätta ”Måste”-prioritering på allt? Eller hör du kanske själv till skaran beställare som blir frustrerad när teamet ber dig prioritera ”User Stories” och som inte förstår dig när du försöker förklara för dem att ”alla dom här funktionerna är oerhört viktiga”?
Postat i: Konsultliv
.
fredag, 16 april, 2010
En natt i februari pågick det ett livlig twittrande om den fantastiske Chuck Norris, eller åtminstone om hur fantastisk han hade varit om han hade jobbat agilt.
Postat i: Okategoriserat
Taggad: 
.
torsdag, 15 april, 2010
När jag är ute och föreläser om Scrum för en publik som är nyfiken på agila utvecklingsmetoder så är det oftast projektledare och arkitekter som skruvar på sig mest och ställer mest frågor.
Postat i: Konsultliv

.
onsdag, 14 april, 2010
Har upptäckt att det finns en hel del små fiffiga appar på min Android som kan vara bra att ha till hands för utvecklarna i det agila teamet och den gadget-glade Scrum Mastern. (Jag är säker på att samma appar eller motsvarande går att hitta till iPhone också.)
Postat i: Agila verktyg
.
tisdag, 13 april, 2010
Nu så har dedikerad testare vaknat till och engagerat sig i ett av projektet jag är engagerade i just nu. Arbetsmetoder börjar ta form, ansvarsgränser målas upp men det tighta schemat genomsyrar hela tiden diskussioner, taktik-snack och projektgruppsmöten.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
måndag, 12 april, 2010
Sprang nyligen på OpenAgile när jag klickade mig fram igenom bloggartiklar om Scrum och Agila utvecklingsmetoder. Att det fångade mitt intresse tror jag beror på att OpenAgile är en agil utvecklingsprocess anpassad och designad för att vara tillämpar på ett bredare spektra än enbart mjukvaruutveckling.
Postat i: Agila verktyg
.
fredag, 9 april, 2010
Jag har redan hittat flera sätt att förbättra teamets Impediment-wall, bland annat med en Impediments Tracker, och en Risk Burndown. Har med andra ord gjort lite re-factoring och optimization på vår arbetsmetodik.
.
torsdag, 8 april, 2010
Igår fick jag krypa till korset. På retrospectiven i tisdags var det någon som sa; ”Ska inte en Scrum Master ha en synlig Impediment lista?”. Jovisst är det så…
.
onsdag, 7 april, 2010
Det hyperproduktiva teamet är ett uttryck som ofta florerar i Scrum litteratur och i diverse bloggar och som syftar på teamet som har nått en nivå av ansvarstagande, hängivelse, produktivitet och samarbete som låter dem vara långt mer effektiva i sin leverans av kvalitativa och värdehöjande funktioner och features än ”normalt” – hyperproduktivitet. Här och nu avslöjar jag genvägarna dit!
Postat i: Scrum metodik
.
tisdag, 6 april, 2010
Idag brände vi av en radda produktiva och roliga team-workshoppar. Först ut på morgonen var en nästan 3,5 timme lång retrospective. Kändes förlösande att konstruktivt och kritiskt granska oss själva, vårt samarbete, vår dialog med (och beroende gentemot) organisationen och styrgruppen.
Postat i: Konsultliv
.
måndag, 5 april, 2010
Jag har dragits med ett litet dilemma den senaste veckan. Jag vill skriva om Scrum på svenska för att jag tror det fyller ett tomrum och ett behov, men jag vill också samtidigt kunna kommunicera med resten av den agila världen. ”Google Translate” får bli den tillfälliga lösningen på mitt problem.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
.

Mars

.
onsdag, 31 mars, 2010
”Om man zoomar in tillräckligt mycket i Scrum, in i en sprint så är det ju bara små, små vattenfall. Inget nytt under solen.” FEL!
Postat i: Scrum myter
.
tisdag, 30 mars, 2010
En PMI certifierad  project manager ställer sig frågan ”Can a ScrumMaster be a project manager — are the positions one in the same?” i en nyligen publicerad artikel. Vidare hävdar hon att ”The project manager is the overarching manager and person accountable at the project level, while the ScrumMaster is the one responsible for the product development.”
Postat i: Konsultliv
.
måndag, 29 mars, 2010
Hur gör man för att köra mera utav Scrum och göra det bättre? Hur gör man för att person X och Y ska ”fatta”?
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
lördag, 27 mars, 2010
Denna vecka kanske inte blev lika fartfylld som förra veckan, men jag tyckte gott det räckte till. Fick en liten andningspaus och möjlighet att förbereda mig lite inför kommande utmaningar.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
fredag, 26 mars, 2010
Fingervotering, ”Fist of Five”, är en simpel men effektiv teknik för att se om ett förslag har stöd i en grupp.
Postat i: Agila verktyg
.
torsdag, 25 mars, 2010
Vet inte varför men jag kan inte sluta refresha min besöksstatistik flera gången om dagen. Så rafflande mycket händer faktiskt inte där – än.
Postat i: Okategoriserat
Taggad: 
.
onsdag, 24 mars, 2010
Intressant föreläsning från Fanfest 2009. CCP utvecklar EVE Online och på konventet höll Adalsteinn ”Alli” Ottarsson (Technical Producer) och Noah Ward (Lead Game Designer) en uppskattad föreläsning som blivit upplagd på YouTube.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
tisdag, 23 mars, 2010
”Agila metoder är bara utvecklarnas ursäkt för att få göra som dom vill”, eller ”Extreme Programming är ju bara ett fint ord för fulkodning eller hack-n-fix” är påstående jag hört från olika håll, och ibland fortfarande känner bubbla under ytan. Sanningen är snarare motsatta.
Postat i: Scrum myter
.
måndag, 22 mars, 2010
Hur vet man att man lägger krutet på rätt saker? Hur kan man förenkla utmaningen med att kommunicera kundens vision in i Scrum-teamet? Räcker Produktbackloggens prioritering för att nå maximal verksamhetsnytta? ”Focus Scales” kan vara ett kraftfullt verktyg för att fylla gapet mellan kundens behov och teamets ansträngningar.
.
söndag, 21 mars, 2010
Låter bilden tala för sig själv. Som gammal utvecklare kan jag inte sluta le när jag tittar på den. (Minns dock inte var jag hittade bilden första gången.)
Postat i: Okategoriserat
Taggad: 
.
fredag, 19 mars, 2010
Veckosummering… De första blev tre intensiva dagar i projektet. Frukostseminariet gick fantastisk bra och för några timmar sedan kom jag hem från en innehållsrik, spännande och utmanande kurs. Phew.
Postat i: Konsultliv
.
torsdag, 18 mars, 2010
Precis som utlovat kommer här min åsikt om vad ”Definition of DONE” bör innehålla. Oavsett innehåll är det viktigt att alla i projektet, dvs. Teamet, Scrum Mastern och Produktägaren, alla är överens om vad den definerar – och vad den utelämnar.
Postat i: Scrum metodik
.
onsdag, 17 mars, 2010
Läste precis ett fantastiskt spännande reportage av Henrik Kniberg från Toyotas mjukvaruutvecklingsavdelning. Det visar sig att källan till Lean inte lever som de lär – de kör fortfarande vattenfall!
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
tisdag, 16 mars, 2010
En DONE definition beskriver som bekant vad som krävs för att teamet ska få lov att säga att dom är helt ”klara” med en User Story och för att de ska tillåtas demonstrera den på sprint demon. Typ en checklista för teamet när de utvecklar. Men…
.
måndag, 15 mars, 2010
Henrik Kniberg skrev 2007 den populära boken ”Scrum and XP from the Trenches”. Nu har han tillsammans med Mattias Skarin skrivit en ny bok om hur man kan kombinera det bästa från Scrum med det bästa från Kanban – ”Kanban and Scrum – making the most of both”.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
söndag, 14 mars, 2010
Är lite småbitter över att jag inte fick möjlighet att göra en liten tur till Orlando i USA och delta på Scrum Gathering 2010. Men å andra sidan, vad är väl en konferans på Gaylord Palms Resort & Convention Center?
Postat i: Aktiviteter
.
lördag, 13 mars, 2010
Jag höll detta seminarie i Sundsvall och Oxelösund under januari och ser nu fram emot nästa vecka då det är dags för Stockholm.
Postat i: Aktiviteter
Taggad: 
.
fredag, 12 mars, 2010
Denna fem minuter långa video beskriver enkelt och övertygande varför det lönar sig att jobba agilt.
Postat i: Scrum metodik
.
torsdag, 11 mars, 2010
Hittade denna video på YouTube för en liten tid sedan. En riktigt ok sammanfattning av Scrum på endast tio minuter.
Postat i: Scrum metodik
Taggad: 
.
onsdag, 10 mars, 2010
En fråga jag ibland klurar på är om Scrum belönar vissa former av ”dåliga” beteenden? Dvs. finns det mekanismer i Scrum som uppmuntrar till fusk eller genvägar i någon form inom något område?
Postat i: Scrum metodik
Taggad: 
.
tisdag, 9 mars, 2010
Vad innebär det att jobba inkrementellt? Hur levererar man en komplex lösning med en komplex arkitektur i små steg enligt en iterativ process såsom Scrum?
Postat i: Scrum metodik
.
måndag, 8 mars, 2010
Flitig värre = Nyhetsbrev och Scrum-kurs-utkast

Verkar vara inne i ett stimm av flitighet just nu. Bara tacka och ta emot så länge det varar.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
måndag, 8 mars, 2010
Gratis frukost och irländare som pratar Agil Testning
Befinner du dig i Lund imorgon bitti tycker jag definitivt du ska ta en sväng till Sogetis kontor för ett spännande seminarie och lite gratis frukost. Ämnet är Agil testning och en riktigt tung expert inom området, Ken Brennock som hälsar på från Irland, håller i seminariet.
Postat i: Aktiviteter
.
söndag, 7 mars, 2010
Tidrapportering känns som Waste
Känner mig alltid lite frustrerad av att behöva summera förra veckans timmar för avrapportering i ett mail
Postat i: Konsultliv
Taggad: 
.
lördag, 6 mars, 2010
Scrum myt #2: Scrum är en hype
”Scrum är bara en hype. Det är bara coolt just nu att säga att man jobbar agilt men eftersom allt fler bevisligen springer in i bekymmer med Scrum kommer det snart självdö.”
Postat i: Scrum myter
Taggad: 
.
fredag, 5 mars, 2010
Scrum myt #1: Agilt betyder ”Ad hoc

Överhörde häromdagen ”Jag angriper det här väldigt agilt, det vill säga jag tar det som det kommer”.
Postat i: Scrum myter
Taggad: 
.
fredag, 5 mars, 2010
Rekord i Sprint planering
Wow. 50 minuter tog det idag. Över telefon- och webbkonferans dessutom!
Postat i: Konsultliv
.
torsdag, 4 mars, 2010
Kvällens Scrum User Group Sweden
Kvällens Scrum User Group Sweden missade jag tyvärr. Hade sett fram emot det länge då kvälls fokus var ett mycket intressant ämne – agil testning.
Postat i: Aktiviteter
.
torsdag, 4 mars, 2010
En förvirrad sprintlös tillvaro

Har levt i en förvirrad sprintlös tillvaro de senaste tre veckorna. Har på inget sätt haft det lugnt eller inte vetat vad jag ska göra, men det ska bli skönt att komma in i rytmen igen.
Postat i: Konsultliv
Taggad: 

Annons
%d bloggare gillar detta: