h1

9 besvärliga Scrum-teammedlemmar…

torsdag, 6 maj, 2010

Den bluffande optimisten ”Det där är superenkelt att bygga! Det slänger jag ihop på några timmar. Nemas problemas!” Uppgiften visar sig sedan ta fem gånger så lång tid. Det låga ursprungliga estimatet visar vara en vit lögn för att få tillåtelse att bygga en rolig funktion (alternativt testa på ny spännande teknik). ”Meh! Hade jag sagt <Insert realistiskt estimat> timmar då hade jag ju aldrig fått koda det!”

Den beskyddande experten ”Absolut inte! Jag var med och byggde upp <Insert namn på en viktig modul i systemet> och jag tolererar inte att någon annan är där inne och meckar runt och saboterar utan att veta vad dom pysslar med. Och nej, jag tänker inte hjälpa till med att <Insert random uppgift som ligger strax utanför personens expertområde> – det ingår inte i min arbetsbeskrivning.”

Den nervöse lögnaren – Vågar inte berätta om hinder för teamet och Scrum Master pga av rädsla för att ”avslöjas”. Säger dagligen ”Jag är nästan klar, bara några timmar kvar…” istället för att ärligt berätta hur många timmar han/hon faktiskt tror återstår. Kanske av rädsla för att få skäll för att han/hon inte jobbar snabbare…

Problemhittaren ”Oj oj oj. Nej, nej. Det där är svårt. Oj, oj. Nä, alltså – kan jag inte få göra något annat, jag vet inte ens var jag ska börja…” Problemhittaren förvandlar bekymmer och utmaningar till problemberg istället för att se lösningar och metoder för att stegvis bestiga berget. Superhjälteförmåga: Energislukare.

Den gamle i gemet ”Vadå inte dök upp på Daily Stand-Up? Vad kallar ni det sa ni? Scrum? Ja, ja. Jag har sett allt. Vart annat år omorganiseras det. Var fjärde år skiftar vi process. Igår var det RUP, idag Scrum. Jag bryr mig inte längre vad ni kallar det. Kör på som ni vill. Jag sitter hur som helst och jobbar på som jag alltid gjort på mitt kontor här borta.”

Den kreative ”Jo, jag satt och jobbade på det där sprintmålet förra veckan… och då kom jag på att jag med liten ansträngning kunde bygga den här funktionen istället! Sedan tänkte jag att den där featuren blir mer kraftfull och flexibel om jag gjorde så här. <Insert lång förklaring.> Och det är anledningen till att vi inte kan visa upp den nya dialogen här idag på Sprint Demon.”

Den självutnämnde agile-gurun ”Knappast. Vi jobbar agilt, vilket betyder att jag inte behöver dokumentera någonting. Vidare tycker jag vi borde byta till KanBan, det skulle lösa alla våra problem och konflikter. Bara min ödmjuka åsikt.”

Den paranoide emeriten – Längtar tillbaka vattenfallsland då arbetsuppgiften var väldefinierad, förväntningarna tydliga och var och ens ansvarområden knivskarpt uppdelade. En tid då man tilläts bygga gedigna saker i sin egen verkstad, ostört tills dom var klara, utan att dagligen tvingas avrapportera till projektledningssubstitutet [Scrum Mastern]. Gör sitt bästa för att simulera vattenfall i Scrum genom isolation och diffusa summeringar på Daily Scrum (om han/hon dyker upp alls).

Hulken – Fixar allt och tar på sig att hjälpa alla tills han eller hon en vacker dag förvandlas till en gigantisk flaskhals och single-point-of-failure för teamet.

.

.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: