h1

Project Manager – to be, or not to be?

tisdag, 30 mars, 2010

En PMI certifierad  project manager ställer sig frågan ”Can a ScrumMaster be a project manager — are the positions one in the same?” i en nyligen publicerad artikel. Vidare hävdar hon att ”The project manager is the overarching manager and person accountable at the project level, while the ScrumMaster is the one responsible for the product development.”

Redan i ingressen känner jag i magtrakten att det är något knepigt i hennes tankengångar. Det tog ett tag innan jag lyckades formulera det för mig själv.

Låt oss vända på det hela.

.

Anta att vi har ett projekt som omfattar:

 • en Scrum Master som ser till att alla följer Scrum, utbildar, inspirerar, möjliggör teamet, kontinuerligt provocerar till förbättringar och sköter den dagliga adminstrationen,
 • ett agilt team (cross-functional, self-organizing and empowered) som estimerar storys i produktbackloggen, formar sina egna sprintmål efter produktbackloggens prioritering och bygger den faktiska mjukvaran,
 • en Product Owner som ser till att produktbackloggen är uppdaterad och prioriterad, för tät dialogen med teamet samt sköter release planering, samt eventuellt (men inte nödvändigtvis)
 • en styrgrupp, aka Meta-Scrum, som stöttar teamet med t.ex. resurser, staffing, etc.

Vad återstår? Är inte alla planerings-, koordinerings- och ansvarsfrågor omhändertagna? Om man ser behovet att behålla rollen ”Project Manager” har man inte lyckats (eller inte vågat) gå hela vägen mot en agil leverans och organisation!

Lisa A. Grant skriver vidare i sin artikel; ”The project manager ensures that the business case is clearly defined, compliance documents are completed in a timely manner, product deployment activities are executed — and he or she manages all other business aspects of the new product launch.”

Det här är ju perfekta uppgifter för produktägaren att ta ansvar för och prioritera in i release planering. Produktägaren initierar projektet (genom att formulera visionen, förankra visionen och kontinuerligt bygga upp och underhålla produktbackloggen) och är självklart med hela resan tills systemet/produkten är klar och sjösatt. Däremot kanske scrum teamets konstellation och storlek varierar med tiden.

.

Jag tycker att Lisa istället borde acceptera att hennes roll i ett agilt projekt, i en lean organisation, kanske är överspelad. Hennes kunskaper och erfarenheter är det såklart dock inte! Sedan om hon passar bäst som Scrum Master, Produkt Owner eller annan organisatorisk roll har jag ingen aning om.

Annons

3 kommentarer

 1. Jag reagerade redan på frågeställningen, då en ”ledare” över huvud taget går på tvären mot ett agilt team. Tycker jag, iaf.

  Hur går det med det där inlägget om arkitekter i agila projekt? 🙂


  • Jag kan iofs argumentera för att Scrum Mastern är en sorts ledare, dock utan mandat att direkt bestämma över någon annan. SM ska leda teamet i deras förbättringsarbete och stötta/guida/utbilda i scrum processen (med mera).

   Product Owner är också en sorts ledare eftersom han/hon ska ”leda” teamet i byggandet av en vision av en produkt. PO har dock inte heller mandat att bestämma över enskilda personer i teamet eller hur teamet ska jobba.

   Ledaren som däremot direkt bestämmer över andra och detaljstyr har ingen plats i ett agilt projekt. Antar att det var den typen av ledare du syftade på…

   Btw, artikeln om den agila arkitekten är på gång 😉


 2. Helt rätt Jimmy. Lisa skriver:
  ”The project manager ensures that the business case is clearly defined, compliance documents are completed in a timely manner, product deployment activities are executed—and he or she manages all other business aspects of the new product launch.”

  Om man har en Product Owner som inte tar ansvar för business casen samt inte koordinerar och förankrar releaserna gentemot motagarna så är det här som problemet ligger. Antingen så saknar Product Ownern mandat för att genomföra utvecklingen eller så saknar denna person den kompetens som krävs för rollen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: