
En Scrumkurs-ledares reflektioner
torsdag, 4 november, 2010Förra veckan var jag inbjuden till Sogeti Umeå för att leda en Scrum-kurs med speciellt fokus på agil testning. Jag vet inte varför men jag fick med mig hem långt fler idéer på hur jag kan ändra upplägg och anpassa innehållet än jag brukar. Riktigt skoj!
Kursen gick av stapeln på Folkets hus i Umeå. Riktigt bra lokaler! Enligt utsaga även prisbelönta. Fjärrkontrollen var bland det värsta jag sett, den kunde styra allt inom 20 meters radie. Gruppen var väldigt varierad på så sätt att hälften var Sogeti-kollegor och andra hälften var kunder. Detta, samt att tidigare erfarenheter av agila utvecklingsmetoder var väldigt olika, gjorde att diskussionerna och övningarna blev riktigt bra, intressanta, breda och djupa.
Dock antagligen för få och för korta till antalet…
Jag har nämligen ett problem – varje kurs eller seminarie jag håller så lyckas jag aldrig riktigt få tiden att räcka till. Alls. Jag vill hinna berätta allt jag upplever är viktigt. Jag vill hinna med vissa övningar som jag tycker är effektiva på att exemplifiera agila värdering. Vidare tycker jag det är roligt att berätta om Scrum, XP, Lean, Agil testning, Continuous Integration, TDD, Defect Proofing, Technical Debt, storskaliga Scrum-projekt, osv. Samtidigt vill jag ju att alla ska få sina förväntningar uppfyllda, fått svar på sina frågor och tycker att innehållet är värdefullt.
Nu, x antal kurser senare, har jag en idé på hur jag ska göra nästa gång för att både få tiden att räcka till och för att fler ska uppleva att de fått sina förväntningar uppfyllda och svar på specifika frågor. Det här borde ju egentligen vara en no-brainer för någon som dagligen jobbar med agil utveckling och föreläser om leans principer och toeri.
Svaret? Enkelt; ”Less is more”.
Nästa gång ska jag försöka halvera antalet slides jag ska hinna igenom under 2 x 8 timmar (minus tiden för övningar). Att jag i dagsläget har cirka 350 slides för två dagar kanske avslöjar min nuvarande taktik…
Genom att helt enkelt halvera innehållet så kommer det finnas gott om tid att fördjupa sig i frågor och diskusser som gruppen upplever är intressanta och viktiga. Win – Win!
Fast å andra sidan kanske jag inte ska vara för hård mot mig själv. Något gör jag rätt för övnings-scrum-projektet går bättre och bättre varje gång. Spelen blir bättre och bättre och grupperna blir allt bättre och bättre på att praktisera Scrum under övningens extrema omständigheter.
.
En extra rolig grej är också att kursen blev omnämd på InfoTech Umeås hemsida. InfoTech Umeå är en strategisk satsning för att marknadsföra och utveckla IT inom regionen.
Läs nyhetsartikeln här:
http://www.infotechumea.se/battre-metoder-for-projektstyrning
Kommentera