
Brist på erfarenhet och ledningens motstånd är de största hindren för framgångsfulla agila projekt
tisdag, 24 augusti, 2010Excel är det populäraste verktyget för sprint planering, brist på erfarenhet sänker flest agila projekt och ledningens motstånd mot agila metoder är det största hindret för det agila projektets framgång.
Detta, och många fler intressant saker, går att utläsa i VersionOnes rapport ”State of Agile Survey 2009”, en redovisning av resultatet från en löpande undersökning hur agila metoder tillämpas runt om i världen.
.
Vad stjälper det agila projektet?
Rapporten listar bland annat de vanligaste skälen som stjälper ett agilt projekt och i topp tre hamnar:
- Avsaknad av erfarenhet kring agila metoder,
. - Företagskulturen och företagsklimatet kolliderar med de agila värderingarna, och
. - Vet ej
På fjärde plats hamnar dock: Externa påtryckningar att följa vattenfallsprocessen.
Ärligt talat trodde jag ”Företagskulturen” och ”Externa påtryckningar” skulle hamna över ”Avsaknad av erfarenhet”. Att avsaknad av erfarenhet, och troligtvis avsaknad av extern professionell coashning och stöd, ofta är ett stort problem tror jag beror på att Scrum i sig har under åren blivit väldigt populärt och att det är många som ger sig an att byta process utan investera tillräckligt mycket i utbildning och coachning.
.
Störst utmaningar med att skifta till Agile?
Rapporten pekar också ut de tre största upplevda problemen med vidare utrullning av en agil utvecklingsmodell. I topp tre hittar vi:
- Ledning är emot förändringen
. - Avsaknad av up-front planning (dvs. långsiktiga detaljerade planer från start)
. - Förlorad kontroll
På plats fyra och fem hittar vi ”Sämre förutsägbarhet” och ”Avsaknad av dokumentation”.
Att man kan vara emot förändringar kan jag förstå, de kan vara smärtsamma och jobbiga. Att inte göra detaljerade långsiktiga planer tycker jag är en bra sak. En plan är som mest värdefull när den görs. Dagen efter drabbas den av verkligheten. Förlorad kontroll upplevs enbart om man inte är kontinuerligt delaktig i det agila planerandet.
Att det agila projektet är oförutsägbart (inom rimliga gränser) visar bara på att man gör rätt, dvs. att man löpande anpassar sig efter rådande omständigheter och nya prioriteringar.
Saknas dokumentation gör man fel. Att jobba agilt ska inte betyda att man slutar dokumentera.
Skulle jag i mitt eget huvud försöka analysera ovanstående kan jag inte komma fram till annat än att personerna i projekten och organisationen runtomkring som upplever ovanstående problem inte uppskattar och förstår vad det betyder att jobba agilt och varför en agil process ser ut som den gör. Gör man ”rätt” bör dessa saker inte upplevas som bekymmer.
.
Andra intressanta siffror…
- De vanligaste skälen till att växla till en agil process är att minska Time To Market samt viljan att öka förmågan att hantera förändringar och nya prioriteringar.
. - 64% upplever att projekten genomförs snabbare (med agila metoder)
. - 50% kör Scrum (eller Scrum-liknande process). Endast 3% använder någon form av Lean Development. (Då Kanban starkt vunnit i popularitet det gångna året blir jag en aning förvånad över dessa siffror. Tror de skulle se annorlunda ut om man analyserade de svenska svaren.)
. - Excel är det överlägset vanligaste verktyget. På andra plats kommer Microsoft Project och på tredje plats kommer Jira.
.
Om ”State of Agile Survey 2009”
Undersökningen genomfördes under july till november 2009 och 2570 personer från 88 olika länder deltog och svarade på enkäten. VersionOne sponsrar undersökningen och detta är den fjärde årliga rapporten i ordningen.
.
.
Rapporten i sin helhet kan beställas här:
http://pm.versionone.com/StateOfAgileSurvey.html
Kommentera