h1

Japan ♥ Lean & Agile?

torsdag, 27 maj, 2010

För några dagar sedan kom jag och min flickvän hem från en nästan två veckor lång visit till Japan.  Även om det var semester (och en riktigt bra sådan) kunde jag inte låta bli att reflektera över hur Lean och Agile passar ihop med den japanska kulturen och mentaliteten.

Fram tills nyligen trodde jag Leans hemland också kryllade av it-projekt som framgångsrikt kör Scrum eller andra agila utvecklingsmetoder. Men icke. Nyligen lärde jag mig att till och med Toytoa kör vattenfall på sin utvecklingsavdelning och efter att lärt känna Japan close-up så förstår jag att även om Lean fungerar perfekt i den japanska kulturen och mentaliteten så innehåller det agila manifestet och de agila principerna värderingar och utmaningar som för en japan kan ses som obegripliga, paradoxala eller till och med kanske förolämpande.

.

Ett välkänd japans ordspråk lyder ”Protect the Rules!”. Fundera över det en liten stund. Detta går helt stick i stäv med det agila manifestets ”Individuals and Interaction over Process and Tools”.

Individualism och självfötroende är skällsord. De äldre och dina ledarna är visare och utövar vist sin klokhet och makt. Ta inga initiativ själv utan att vänta på att ledaren i detalj beskriver uppgiften. Knappast en bra gryta för att koka ihop ett tight och kreativt team som upplever ”empowerment” och ”collective ownership”.

Vidare – precis som i Sverige, fast ännu mera, älskar man skyltar, områdeskartor, varningar och hänvisningar. Skulle du inte förstå skyltningen i tunnelbanan, gå vilse och sedan gå till kundtjänst och muttra på att det är svårt att hitta så kommer du självklart få fantastiskt artig och hövlig hjälp (på knacklig engelska). Vad du däremot inte får veta är huruvida personen som designade skyltningen och hänvisningarna kanske säger upp sig själv i skam över att han misslyckats att hjälpa dig hitta rätt. Detta sätt att se på ansvar och misslyckanden är inte något som uppmanar till kreativitet, mod eller viljan att ta initiativ.

Lean å andra sidan passar som fisken i handsken. Om man naivt och fördomsfullt tillåter sig förenkla kan man beskriva vissa aspekter av det japanska samhället som en effektiv och organiserad myrstack. Ingen är viktigare än någon annan och allt man gör är för kollektivets bästa. I fabriken ”myrstacken” är Lean (Toyota Production System) ett fantastiskt verktyg för effektivisering och förbättring, ett redskap som metodiskt och empiriskt analyserar och sedan formar om processen. Man behöver inte vara kreativ, blotta sina subjektiv åsikter eller ta initiativ för att applicera Lean, bara kunskap och analytisk förmåga krävs.

Japan har 0% arbetslöshet. ”Optimize the whole!”. Alla tar sitt jobb på största allvar och känner stor stolthet. Man jobbar långa dagar. Men vad man gör under timmarna på kontoret eller, om ett arbete går att göra mera effektivt, är nödvändigtvis inte alls lika intressant.

.

I Sverige har vi inga problem att klumpa ihop Agile och Lean. Vi ser massor med paralleller och likheter och för oss faller det sig naturligt att sträva efter båda värdegrunderna när vi formar vår utvecklingsprocess.

Utöver dessa reflektioner tog jag självklart med mig hem ett ton av andra intryck och upplevelser men dessa berättas någon annan gång, någon annan stans 🙂

.

PS. Jag ber om ursäkt i förväg om jag förargat någon med mitt naiva raljerande och smått fördomsfulla förenkling av det japanska samhället. Läs inlägget ovan med glimten i ögat och som en betraktelse som kanske berättar mer om mig själv än någon annan. DS.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: