h1

OpenAgile – Scrum för icke-IT

måndag, 12 april, 2010

Sprang nyligen på OpenAgile när jag klickade mig fram igenom bloggartiklar om Scrum och Agila utvecklingsmetoder. Att det fångade mitt intresse tror jag beror på att OpenAgile är en agil utvecklingsprocess anpassad och designad för att vara tillämpar på ett bredare spektra än enbart mjukvaruutveckling.

Jag har tidigare jobbat som projektledare i stora ideella projekt där man inte har lyxen att kunna säga ”Gör ditt jobb annars får du ingen lön!” utan allt handlade om frivilligt engagemang, motivation, ansvarskänslaoch att det skulle vara roligt att jobba. OpenAgile hade nog fungerat riktigt bra där.

Vidare så är det svårt att tillämpa Scrum utanför mjukvaruutvecklingsprojekt. Man kanske inte har resurser på heltid i ett team, det är kanske omöjligt att hålla korta sprintar i verksamhetsprojekt, involverade personer variera kraftigt eller förändras mycket med tiden, för att nämna några exempel. OpenAgile försöker lösa även dessa bekymmer.

Jag tror nog att OpenAgile kan fungera bra för vissa organisatoner som har en lös struktur eller för projekt som inte har strikta deadlines i tiden. Den har några intressanta vinklingar (beskriver t.ex. fler roller än Scrum även om bara en av dem är obligatorisk), den är betydligt lättviktigare än Scrum, fokuserar hårt på teamet och teamanda, tillåter avbrott i arbetet.

Det som jag finner mest spännande och roligast är dock kanske att detta är just en variant av Scrum som (förhoppningsvis) fungerar fint i alla sammanhang och miljöer. 🙂

.

OpenAgile in a nutshell

OpenAgile är en Agil utvecklingsprocess som fokuserar på att leverera värde. Till skillnad från Scrum som ägs av Scrum Alliance så är OpenAgile open source och under utveckling (av naturliga skäl eftersom det är open source men jag tror det också beror på att det väldigt nytt också).

I korthet så fungerar det så här: Teamet (det finns bara en obligatorisk roll, nämligen team-medlemmen) jobbar i cykler (iteration). Under en cykel träffas man minst fyra gånger för ett Progress Meeting för att diskutera hur det går, vad man lärt sig och vilka tasks man ska göra härnäst, dvs. under nästa Work Period (som kan vara allt ifrån några timmar till flera veckor). Alla väljer på frivillig basis vilka och hur många tasks.

En cykel inleds med tre möten:

  • Reflection (Vad hände förra cykeln? Vilka blev resultaten?),
  • Learning (Vad lärde vi oss? Vilka nya principer har vi identifierat? Vilka nya färdigheter har vi utvecklat?) oc
  • Planning (Vad ska vi göra denna cykel? Vilka tasks krävs för att leverera uppsatta mål?).

OpenAgile säger inget om hur korta (eller långa) cykler ska vara, bara att man ska ha några stycken innan slutmålet är nått.

OpenAgile lutar sig på tre grundvärderingar:

  • Ärlighet (dvs. ljug inte, fuska inte, lär från dina misstag),
  • Rådgivande beslutsprocess (dvs. alla ska delta och bidra i beslutfattandet och vara eniga om beslutet) och
  • Läro-cykeln (smått förenklat: 1) Reflect, 2) Learning, 3) Planning och 4) ActionI denna process ska vi vara objektiva, kunskapssökande, tycka om det vi gör och vara modiga).

Det verkar som om OpenAgile visat sig vara extra populär just i idéella projekt som inte har med IT att göra. För lite bättre, korrektare och längre förklaringar av OpenAgile kika gärna på länkarna under illustrationerna.

.


.

Jämförelse av OpenAgile och Scrum:
http://www.agileadvice.com/2010/02/01/uncategorized/comparison-of-openagile-with-scrum/

En wiki för OpenAgile (under utveckling)
http://wiki.openagile.org

Enkel summerande presentation på 22 slides
http://www.slideshare.net/mberteig/introduction-to-the-openagile-learning-system

En sida med presentationer, use-case studies, m.m.
http://www.openagile.com/

OpenAgile Primer (PDF, 1.22MB)
http://www.openagile.com/sites/default/files/OpenAgile Primer.pdf

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: