h1

Scrum myt #3: Agil utveckling är odisciplinerad

tisdag, 23 mars, 2010

”Agila metoder är bara utvecklarnas ursäkt för att få göra som dom vill”, eller Extreme Programming är ju bara ett fint ord för fulkodning eller hack-n-fix” är påstående jag hört från olika håll, och ibland fortfarande känner bubbla under ytan. Sanningen är snarare motsatta.

För att överhuvud taget lyckats producera högkvalitativ, levererbar kod varje sprint i ett Scrum projekt, och samtidigt undvika att bygga på teknisk, skuld behövs ordentlig disciplin i teamet. Scrum beskriver inga best-practices för programmering eller test – det gör däremot XP och därför är XP ett kraftfullt,  populärt och nästintill nödvändigt komplement till Scrum (vissa XP principer är t.o.m. inbyggda i Scrum).

Men det är absolut inget extremt alls med XP principerna. Var och en av dem beskriver ett verktyg, eller trycker på vikten av olika metoder eller tekniker för att utveckla kod på ett strukturerat sätt som i sin tur skapar högre kvalitet. Ingen av dem säger ”Gör som du vill så blir det bra”. Jag vet inget som kräver så mycket disciplin, tålamod och ödmjukhet som till exempel par programmering. Jag har å andra sidan svårt att komma på något som höjer kvaliten så mycket som just par programmering.

Nu kan det ju dock såklart vara så att du har en person i Scrum teamet som gått på myten och tagit med sig missuppfattningen in i teamet och som hävdar att alla förslag på att införa stuktur, design patterns, templates, etc. går emot Agile värderingar och principer. Det finns inget enklare sätt att uttrycka det på – den personen är låååångt ute på åkern och cyklar.

Agil utveckling och Scrum kräver disciplin!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: