h1

Kan man ha roligare en fredag – Lean OCH Lego?

måndag, 1 oktober, 2012

Smälter fortfarande intrycken från i fredags. Jag och några kollegor på Crisp (och några externa sista-sekunden jokrar) gick en handleningskurs i ”Leanspelet”. Cirka 960 bitar lego senare hade jag inte bara byggt otaliga röda, gula och blå produkter, jag hade också blivit introducerad i ett fantastiskt spel som lär ut Toyota Production System – aka Lean.

Vi hade bjudit in Pia Anhede från Plan att köra deras handledarutbildning i ”Leanspelet”. När dagen började var jag lite sliten från gårdagens SAST Höstpub, men den segheten byttes snabbt ut mot en bygga-lego entusiasm och en iver att förbättra vår fabrik. På köpet fick vi dessutom en djupare förståelse för Lean och en handledning i hur man spelar spelet med andra.

Höjdpunkten var nog efter första omgången (av fyra). Efter cirka tolv minuters febrilt byggande, pressande, springande, värmebehandlande (vi byggde abstrakta produkter) och levererande gick slut-signalen och det var dags för retrospective. Det var enkelt att komma på förbättringar i processen för att minska ledtider, cykeltider, minska waste och höja produktiviteten. Men vi fick bara lov att genomföra två förändringar mellan varje omgång. Detta triggade fantastiska diskussioner om de förbättringarnas olika konsekvenser på vår process och vårt flöde.

Dagen slutade med att vi köpte väskan med spelet Pia hade med sig. Så se upp, en Crispare kanske utsätter dig för spelet på en kurs inom en snar framtid 🙂

Tack Pia för en toppen dag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: