h1

Sätt dina Scrum-kunskaper på prov

onsdag, 7 juli, 2010

Scrum.org har ett öppet och gratis prov man kan göra om man har en halvtimme över. Hittills har över 2500 personer gjort provet enligt Ken Schwaber.

”The Scrum Open assessment is available for free to anyone interested in testing their knowledge of Scrum” står det på scrum.orgs hemsida.  Testet består av 50 slumpvis utvalda kunskapsfrågor om Scum och utvecklades, förfinades och anpassades under en sex månaders period.

Jag gjorde testet nyss och fick 88% första gången. Efteråt får man en chans att kika igenom svaren och se vad man svarade fel på. Detta kunde jag såklart inte låta bli. (Btw, 75% krävdes för att få godkänt på provet.)

Dels måste jag säga att vissa frågor kände knepigt formulerade och att det ibland saknades ”rätt” svarsalternativ. Men jag upptäckte också att det dels fanns det svar jag faktiskt inte höll med om (som att det t.ex. är ok för två team att dela på en produkt backlogg eller att bara produktägaren har rätten att avbryta en sprint).

Hursomhelst, man får göra provat flera gånger om man vill. Sagt och gjort. Flera av frågorna från första omgången dyker upp igen och då korrigerade jag såklart mina tidigare ”felaktiga” svar efter vad jag lärt mig är det ”rätta” och nådde då 98%. Nu känns det mycket bättre.

Men jag måste också säga att jag gillar idéen och att de allra flesta av frågorna faktiskt var bra, intressanta och lärorika. Fick en att fundera till lite och tänka efter. Så om du har 20-30 minuter över och är nyfiken på hur dina Scrum-kunskaper (eller synpunkter på hur ett Scrum-projekt bör köras) värderas av Scrum.org rekommenderar jag dig klicka dig igenom testet. Eller varför inte använda provet som diskussionsunderlag på nästa Sprint Retrospective!?

.

.
Scrum.orgs Scrum Open assessment hittar du här:
http://www.scrum.org/scrumopen/
.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: