h1

Jag är en Crispare!

tisdag, 21 augusti, 2012

Mitt nya liv som Crispare har börjat. Jag har hunnit smygstarta lite efter en underbar sommar och nästa vecka kör det igång på allvar. Jag har påbörjat en ny resa i min kärriär och detta känns fantastiskt spännande. Här kommer ett försök att summera min tankar hittills.

I våras slutade jag efter 12,5 år på Sogeti. Efter det följde en lång och härlig sommar. Nu har mitt nya liv som Crispare börjat. Jag fortsätter som konsult, men nu i egen regi på konsultbolaget Crisp.

Under våren och sommaren startade jag upp mitt eget aktiebolag (Janlén Agile & Lean Consulting AB). Verksamt.se är verkligen grymt! Även om vissa saker tar lite kalendertid så har den siten varit ett fantastiskt verktyg för att enkelt komma igång och få till ansökningar och registreringar på rätt sätt.

.

Om att säga upp sig…

Att säga upp sig från en fast och trygg anställning för att starta upp eget och kasta sig in i en värld av osäkerhet var läskigt och åt mycket mental energi över lång tid. Nu tvivlar jag dock inte en sekund på att jag inte gjorde någonting annat än helt rätt.

Så, varför blev det just Crisp?

 1. 12,5 år på ett ställe. Kanske trots allt blir dags att byta miljö ibland.
 2. Prova på ett litet konsultbolag som är organiserat på ett fundamentalt annorlunda sätt.
 3. Få möjlighet att vara kollega med de vassaste i sverige inom agile och scrum, och genom det växa och lära.
 4. Vara min egen chef och själv styra över vad jag gör, hur jag gör det, vilka uppdrag jag tar på mig och vilka kunder jag jobbar med.
 5. Styra över hur mycket jag jobbar. Jag hoppas på att skapa utrymme för en slack-dag i veckan då jag kan göra vad jag vill. Förkovra mig, starta igång ett eget projekt, vila, skriva, m.m.

Dessa, och många fler skäl, gjorde att valet till slut var självklart. När jag dessutom fick beskedet att de vill ha mig så var lyckan gjord.

.

Om Crisp

Crisp grundades 1999 och är idag ett konsultbolag på ca 30 konsulter som är nischade inom Agile, Scrum, Lean och Kanban och består av utvecklare, scrum masters, coacher, arkitekter och lärare.

Ett annat sätt att beskriva Crisp är som ett hem för konsulter, skapat av konsulter. Det drivs med agila värderingar och praktiserar demokrati och transparens.

Crisp är bland annat kända för sina kurser och för flera av böckerna som skrivits av Crispare (bland annat klassikern ”Scrum & XP from the Trenches”).

.

Vad ska jag göra på Crisp?

Ungefär samma sak som tidigare hoppas jag. Det vill säga, jag hoppas på många spännande coachningsuppdrag, lagom många kurser och ett seminarie eller två emellanåt. Fokus är som förut, agile, lean, scrum, kanban, coachning, scrum master, agil testning, lärare och seminarie-hållare.

Även om det var väldigt lärorikt att vara chef under nästan två år på min tidigare arbetsplats så ser jag fram emot att bara behöva vara min egen chef.

.

Jag tar emot nyckeln till kontoret från Mats Henricsson (vd på Crisp).

.

Vad har hänt hittills?

Inte så mycket, jag har ju som sagt knappt börjat. Men för att summera:

 • Jag har startat upp mitt egna aktiebolag.
 • Jag har blivit medlem i Crisp och fick under en välkomstfest nyckeln till kontoret av VD:n Mats Henricsson (kändes väldigt stort för mig). Se bilden ovan.
 • Börjat sätta mig in i rutiner och lärt känna kollegor.
 • Införskaffat mig en ny dator och en ny telefon. (Telefonen är en ASUS PadFone. Återkommer troligen med en recension på denna. Jag är sjukt nöjd.)
 • Skaffat mig en redovisningsbyrå.
 • Klippt av mig mohikan-hästsvansen. (Sparar dock till ny mohikan nu.)
 • Passat på att läsa några böcker. Kan varmt rekommendera de två första!
  • Drive – The surprising truth about what motivates us (igen).
  • Switch – How to change things when things are hard.
  • An Agile Adoptation and Transformation Survival Guide.
  • Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making.
  • Började läsa tegelstenen ”Aktiebolag”, men la ner det när jag anlitade en redovisningsbyrå.
  • Otaliga bloggar och artiklar…
 • Varit nervös för vad jag ska göra under hösten. Inga uppdrag = ingen lön är min nya deal. Denna nervösitet har dock nu lagt sig. Halvvägs in i semestern fick jag besked om jag kommer hålla en drös kurser under hösten. I och med det beskedet kunde jag faktiskt slappna av och ha semester på riktigt.

.

Det blev många förtöjningar i populära naturhamnar med segelbåten under semestern.

.

Intryck hittills

Intrycken av Crisp är såklart många men några saker står uppenbart:

 • Fantastiskt duktiga, passionerade och erfarna kollegor. Jag känner att jag har fantastiska möjligheter att växa och lära här.
 • Härlig gemenskap. Man bryr sig om varandra.
 • Crisps lokaler är väldigt inspirerande och om det inte pågår en kurs i lokalen så uppstår alltid många spännande diskussioner under dagarna.
 • Organisationen och sättet affären drivs på skapar ett, för mig helt nytt,  unikt klimat.
 • Tätt återkommande kvällsaktiviteter i form av bland annat internutbildningar där man generöst delar med sig av kunskap och diskuterar nya heta ämnen och tekniker.
 • Spännande kunder. Att Crisp är nischade mot Agile & Lean återspeglas i vilka kunder man jobbar med och i uppdragens natur.

.

Nu…

Nu kämpar jag för att knåpa ihop ett nytt CV, få till en profil-sida om mig själv på Crisps hemsida samt förbereder mig inför höstens kurs-race. September och oktober är fyllda till bredden. Det är även på gång med ett antal seminarier och workshoppar hos olika företag. Det visade sig att jag kommer få en rejäl rivstart här på Crisp. Skulle inte kunna önska om mera 🙂

Igår fick jag också till ett konstverk. Denna text kommer pryda en skylt som jag håller i. Om du surfar till www.crisp.se och kikar längst upp kommer du förstå vad jag menar.

”Visualisera mera!” (Klicka på bilden för större version)

.

Något annat som känns härligt är också att sommaren fyllt på rejält i energi- och inspirationsförrådet. Detta hoppas jag bland annat kommer resultera i många blogg-inlägg framöver. 🙂

Med andra ord, vi hörs snart igen!

Annons

6 kommentarer

 1. Grattis till både dig och Crisp! Både du och Peter Antman börjar samtidigt. Vilken agil kraft Crisp blir.


 2. Grattis och LYCKA TILL!


 3. Lycka till Jimmy! Verkar väldigt spännande!


 4. Tack för gratulationerna och lyckönskningarna! 🙂


 5. Välkommen i gänget!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: