h1

Ikon-mani på Scrum-väggen

torsdag, 23 februari, 2012

I projektet jag är Agile projektledare och Scrum Master i just nu har vi tapetserat 8 meter vägg med allehanda Backlogs, Burndowns, grafer, prognoser och information. Det har också skett en mindre explosion i antalet ikoner vi använder oss av för att tydligare visualisera vad som pågår och vilken status arbetet är i.

Väggen som helhet ser ut såhär:


(Klicka för att se en större bild. Sprint Backloggen är ytan i mitten som är tjock med Post-Its.)

.

Sprint Backloggen

Sprint Backloggen är enkelt strukturerad:

Task-lapparna beskriver saker som ”Implementera X”, ”Koda Y”, ”Fixa Z”, ”Skriva testfall”, ”Systemtesta”, ”Skriva systemdok”, ”Fixa browserkompatibilitet”, ”Acc Test”, m.m. m.m.

Jobbar man med en task så placerar man en av sina egna avatar ikoner på eller bredvid Task-lappen. I projektet blev temat av någon anledning superhjältar i olika skepnader. Vi har ”The Governator”, ”The Iron Lady”, ”Chuck Norrs”, ”Yoda”, m.fl. som var och en representerar en person i teamet. Varje person har max tre avatarer, dvs. man tillåts inte jobba med mer än tre saker samtidigt. Oftast används dock bara en eller två samtidigt, vilket är bra.

Varje task i ”In work” kolumnen uppdateras dagligen dessutom med ett estimat på återstående effektivt arbete i timmar. (Dessa summeras dagligen i Sprint Burndown charten.) För varje dag som en task sitter i ”In Work” kolumnen får den dessutom en prick på sig så att vi kan se hur många dagar den suttit där. De flesta tasks är så små att de ska vara möjliga att slutföra under en dag så om antalet prickar växer vet vi att något skumt pågår.

Denna uppbrytning har dock inte visat sig vara en tillräcklig visualisering av nuläget. Så, för att komplettera status och vad som händer använder vi oss av en stor skara laminerade ikoner som vi fäster med häftmassa på Feature-lapparna eller Task-lapparna.

Förhoppningsvis ger det någon inspiration så håll till godo, här kommer ikonerna 🙂

.

Status ikoner

Topic för morgondagens Daily Standup
Om det är något vi känner att vi vill diskutera tillsammans i teamet på nästa morgonmöte markeras Feature- eller Task-lappen med denna ikon. Varje morgon scannar vi Backloggen det sista vi gör efter dessa Daily-ikoner, diskuterar dem, och tar sedan bort ikonen.
Top Prio!
Denna ikon signalerar att denna Feature eller Task är något som vi verkligen behöver fokusera på tillsammans!
Tar konstigt lång tid
Om en task fortsätter sitta i ”In Work” kolumnen dag ut och dag in gör vi alla uppmärksamma på detta med denna ikon. Uppenbart så pågår något underligt. Antingen så är personen störd av andra åtaganden, eller så behöver han/hon hjälp. Oavsett vad, något lurt pågår.
Pausat
Av någon anledning kan vi för tillfället inte jobba vidare med denna task. Antingen väntar vi på svar eller information från någon utanför teamet, eller så kanske personen som jobbade på uppgiften gått och blivit sjuk.
Frustration!
Med denna ikon delar vi med oss av den frustration vi upplever. Häromdagen hade en om samma task tre stycken frustrationsikoner. Så jobbigt var det att få ordning på den.
Defekter spökar
Denna ikon har vi använt lite olika men nu verkar det som om vi börjat använda den för att signalera att systemtesterna inte nått i mål på grund av funna buggar.
Färdig 🙂
För att komma ihåg vad man gjorde dagen innan så placerar man denna ikon på tasken när man flyttar in den i ”Finished” kolumnen. Då blir det mycket enklare att summera gårdagen på nästa Daily Stand-Up.
.För att tydligare visualisera vilka funktioner som är redo för systemtest och vilka som är redo för acceptanstest har vi nyligen skapat ytterligare några ikoner. Det visade sig att det inte var uppenbart enbart genom att kolla av i vilken kolumn våra Task-lappar satt för att avgöra i vilken miljö featuren fanns i.
Awaiting ST Deploy
När utvecklaren känner sig färdig och redo med funktionen och har gjort grundläggande testning i sin egen utvecklingsmiljö är koden redo att läggas upp i Systemtest (ST) miljön. Detta markerar vi genom att placera denna ikon på den stora Feature-lappen.
System test Ready
När funktionens kod har hamnat i ST-miljön (efter ett sk ”lyft”) markeras Feature-lappen med denna ikon. Det betyder att Systemtest-fall är skrivna och att vem som helst (förutom personen som utvecklade funktionen) kan påbörja systemtestning.
Awaiting AT Deploy
När systemtest är genomförd och teamet känner att funktionen är av tillräckligt hög kvalitet för att lyftas till acceptanstest (AT) miljön placeras denna ikon på Feature-lappen.
Acceptance test Ready
Denna ikon signalerar att funktionen finns i acceptanstest miljön. Dvs. när uppgradering sker av AT-miljön byts ”Awaiting AT Deploy” ut mot denna ikon. Det kan finnas kända problem, men den håller tillräckligt hög kvalitet för att teamet ska vara redo att ta emot feedback från acceptanstestning.
Annons

One comment

  1. Åh vad frigöra långt från teoretiska upplägg, besvarar många av mina funderingar. T.ex. på hur man håller reda på vad som är levererat till vilken miljö. Tack!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: