h1

”Slack” ger högre kvalitet och effektivitet!

torsdag, 24 juni, 2010

Bakom Agiles princip ”The sponsors, developers, and users should be able to maintain a constant pace indefinitely” döljer sig mycket visdom.

Det kanske mest uppenbara principen säger är ”Sprinta [som i att rusa fort framåt] inte”, se till att ha ett jämt tempo för alla inblandade.

.

Lagom tempo

  • Skapa inte falska förhoppningar om produktivitet (genom att t.ex. jobba för mycket övertid) som leder till att varje sprint blir en stressad kamp för teamet att hinna klart med alla löften.
  • Ha inte för långa Sprintar som tillåter teamet producera mera än verksamheten hinner absorbera och ge feedback på.
  • Ha en bra balans av kompetenser inom teamet så att det inte uppstår trafikstockningar i slutet (för t.ex. testning, integrering, dokumentation, etc).

Blir varje sprint stressad kommer snart vissa bränna ut sig, andra tröttnar på att anstränga sig och troligtvis kommer teamet så småningom att hitta ”hemliga” sätt att hantera detta på för att få en drägligare tillvaro. Detta i sin tur leder till att teamet kommer att prestera olika mycket varje sprint. Förutsägbarheten (och förmågan att planera framåt) och kvalitén undermineras och saboteras.

”Om du alltid spurtar så joggar du i själva verket bara!”

Pauser

Vidare ges ofta rådet att ha en paus mellan två sprintar, så kallad ”Slack Time”, dvs. ha inte Sprint demo på förmiddagen och Sprint planeringen på eftermiddagen. Ge teamet en chans att återhämta sig och vila upp sig. Både produktägare och teamet kan dessutom behöva en liten stund att fundera och smälta feedbacken och tankarna från Sprint demon och Sprint retrospective och för att samla sig för nästa iteration. Se till att åtminstone ha en natt eller en helg emellan.

.

Projekt-fria dagar!

Det kanske mest kontra-intuitiva rådet är att inte enbart ha en naturlig paus (som t.ex. en helg) mellan två sprintar, utan en eller två fria arbetsdagar under vilka teammedlemmarna får ägna sig åt precis vad de vill. Uppmuntra självstudier, laborationer, test av nya verktyg och tekniker osv. men ställ absolut inga krav på resultat! Låt kreativiteten, nyfikenheten och det personliga intresset stå i fokus.

Men, skulle det dock dyka upp buggrapporter på det teamet nyss levererat måsta de släppa det de håller på med och återgå till arbetsbänken till dess att problemen är lösta.

.

Kvalité blir heligt

Dessa projekt-fria dagar blir snart heliga för varje teammedlem. Teamet kommer att göra sitt yttersta för att inte riskera bli bestulna på sin ledighet!

Teamet kommer göra sitt allra bästa för att uppfinna metoder och tekniker för att bättre säkra kvalitén (genom t.ex. automatiserade tester, m.m.) och kommer att föra djupare och bättre dialoger med produktägaren, kund och beställare för att inte missförstå kraven. Ingen vill vara ”orsaken” till att resten av teamet fick avbryta sina projekt-fria dagar för att lösa ett problem man borde fångat upp under sprinten.

Jag låter det vara osagt om teamets arbete att höja kvaliten med detta grepp föds ur höjd teamkänsla eller grupptryck. Det lämnar jag öppet för diskussion…

.

.
Ursprungligen publicerad på sogeti.blogg.se

.

Annons

2 kommentarer

  1. I absolutely need to think even more in that way and find out things i can do concerning this.


  2. […] lära oss vad som kan göra produkten ännu bättre (Sprint Demo). Sista fredagen är dessutom en sprint-fri dag där teamet kan hämta andan och samla ny energi till nästa […]



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: