h1

LOL! Toyota kör vattenfall

onsdag, 17 mars, 2010

Läste precis ett fantastiskt spännande reportage av Henrik Kniberg från Toyotas mjukvaruutvecklingsavdelning. Det visar sig att källan till Lean inte lever som de lär – de kör fortfarande vattenfall!

Henrik Kniberg berättar på sin blogg om hur han (tillsammans med några andra, bl.a. Tom and Mary Poppendieck, m.fl.) åkte på ”Lean study tour” till Japan i april 2009 för att lära sig hur Toyota jobbar Lean i sin verksamhet. De träffar bland annat Satoshi Ishii, chefen för embedded software, som tar dem på en rundtur och berättar om deras historia, deras problem och om deras framtidsplaner – och hur de jobbar enligt vattenfallsmodellen!

”We are trying to learn how to apply TPS [Toyota Production System = Lean] to software development” var en av hans reflektioner. Kanske en mycket bra idé med tanke på vad som hänt på sistone… Jag menar, man tappar ganska ordentligt med tyngd och poäng när man under föreläsningar eller kurser refererat till Toyotas filosofi – ”bygg in kvalitet”.

Läs hela hela artikeln på Henriks blogg här.

Annons

2 kommentarer

  1. Men TPS handlar väl om hur bilarna monteras, snarare än hur dom skriver sin mjukvara? Jag vet inte om dom hänvisat till TPS för mjukvaruutveckling?


    • Sant. Toyota Production System handlar om hur man effektiviserar en fabriksprocess och inte direkt applicerbar på nyutveckling (av t.ex. mjukvara). Vet inte om Satoshi blivit felciterad i Henriks reportage, eller om han faktiskt inte vet om att det finns något som numera heter ”Lean Software Development”.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: