h1

Belönar Scrum dåliga beteenden?

onsdag, 10 mars, 2010

En fråga jag ibland klurar på är om Scrum belönar vissa former av ”dåliga” beteenden? Dvs. finns det mekanismer i Scrum som uppmuntrar till fusk eller genvägar i någon form inom något område?

Jobbar jag exempelvis som utvecklare i ett vattenfallsprojekt vågar jag efter ett tag inte ge uppriktiga estimat då jag blir bestraffad om min arbetsprognos inte matchar den faktiska tid det tog för mig att göra jobbet. Konsekvensen blir att jag ger pessimistiska estimat med mycket luft. Detta blir jag såklart belönad för då jag nu lyckas hålla mina deadlines. Att jag får massa tid över för att klicka refresh på aftonbladet är ju iofs trevligt för mig – men ett ordentligt slöseri med tid och pengar. Detta är ett  exempel på när en process riskerar belönar ett dåligt beteende.

Frågan blir således: Om projektet drivs enligt Scrums alla regler skulle teammedlemmar kunna praktisera ”dåliga” beteenden som de senare belönas för?

Om svaret är ”nej” betyder det att Scrum är den magiska projektmodell som alla borde köra.

Är det så?

Annons

2 kommentarer

  1. Svaret är nog nej, men det finns en risk i att scrum inte belönar alla goda beteenden lika mycket. Det sexiga och kortsiktiga kan få oproportionerligt mycket uppmärksamhet, medan uppgifter som syftar till långsiktig sundhet i projektet glöms bort, om de inte är enkelt demonstrerbara i slutet av innevarande sprint.


  2. Risken med scrum är att om det inte styrs benhårt, vilket det inte görs i allmänhet, blir ett excellent forum för pratmakare, som iom scrumsamlingen tvingar folk att lyssna. I det fallet så är det bara att räkna ut antalet minuter som mötet drar över tiden gånger lyssnare, så kan man räkna ut förlorad arbetstid, som ofta måste tas igen genom kvälls eller helgarbete.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: